Welnesshotel Geuldal – Valkenburg

Sinds vorig jaar is Ontwikkelfonds de trotse eigenaar van een voormalig Jezuïetenklooster van circa 20.000 m2 met een perceeloppervlakte van circa 7 hectare, waaronder een groot hellingbos. 

 

In 1893 werd het voormalig Jezuïetencollege Sint-Ignatius opgericht. Op 1 mei 1893 werd de eerste van de 7 miljoen bakstenen gelegd voor wat toen het grootste gebouw van Nederland zou worden. De Duitse architect Hermann Joseph Hurth ontwierp het klooster met kapel in een neogotische stijl. Het gebouw functioneerde als hogere opleiding voor Duitsers, Oostenrijkers, Hongaren en Zwitsers. Naast de kamers voor de paters en broeders voorzag het klooster in een theologicum en philosophicum. Later werd het uitgebreid met een enorme bibliotheek, een scriptorium, practicazalen, een drukkerij, een boerderij en een sterrenwacht.

Tijdens de Duitse bezetting werd het klooster in beslag genomen door de Sicherheitsdienst. Het klooster diende als rijksschool voor de Schutzstaffel. De kloosterkapel en sterrenwacht werden door de Duitsers gesloopt. Na de bevrijding door de Amerikanen in 1944 werd het klooster gebruikt als een noodlazaret en vervolgens als een interneringskamp voor oorlogscriminelen.

Van 1961 tot 1985 fungeerde het klooster als generalaat. In 1961 kocht de congregatie van de zusters Franciscanen van de Heilige Josephus het klooster en doopten het nieuwe tehuis en bejaardencentrum tot “Huize Boslust”. In 1965 werd opnieuw een kapel aan de voorzijde toegevoegd.

Eind 20e eeuw werd het klooster overgenomen door een stichting die de meditatiehandel van de Indiase goeroe Maharisha steunt. De organisatie verbleef er tot 2005.

Valkenburg heeft samen met de Provincie Limburg en de gemeente Maastricht een gebiedsvisie ontwikkeld ter verbetering van toerisme en recreatie in de regio. De gebiedsvisie is vertaald in het beleidsstuk ‘Gebiedsontwikkeling Maastricht\Valkenburg’ (GOMV). De strategie is om het plangebied te ontwikkelen tot ‘één groene, weldadige stad’ waar zowel inwoners als bezoekers in de toekomst kunnen genieten van cultuur, natuur, historie, wellness, zorg en gastronomie. Deze strategie is vertaald in een aantal projecten.
Eén van de projecten voor Valkenburg is beschreven in de visie: “City of Wellness”.
Valkenburg revitaliseert zijn historisch centrum, winkels en het gebied tussen de Geularmen. Spa’s en treatments zorgen voor een aanzienlijk uitgebreider wellness aanbod dan Valkenburg nu heeft. Er komen extra thermaalbaden en centra voor beauty en care in het gebied. Voldoende hoogwaardige hotelaccommodaties. Maar ook specialistische kleinschalige klinieken en zorgtoerisme. Body en mind komen hier volledig aan bod.

“City of wellness in the heart of Europe”
In 2020 is Maastricht-Valkenburg een vooraanstaande stad in Europa, te vergelijken met Straatsburg of Luxemburg. Het is een ideale destinatie voor ontmoetingen, exposities, festivals en ontspannen weekeindes of korte vakanties. Binnen Nederland is de stad de absolute topper in wellness en kuren, ook in enge zin. Het aanbod kan de vergelijking met vooraanstaande Duitse kuursteden gemakkelijk aan: voldoende theaters, meer festivals en beurzen, een diverser aanbod aan accommodaties en uitgaansgelegenheden, meer klinieken en een aanbod aan wellness dat het predicaat kuuroord meer dan rechtvaardigt.
Bron: “City of welness in the heart of Europe”, ZKA 2008

Momenteel werkt Ontwikkelfonds aan de uitwerking van de herontwikkeling van het klooster naar een hoogwaardig Wellnesshotel in een Bourgondische omgeving welke aansluit bij de visie “City of wellness in the heart of Europa”. Het voorziet in een programma van:

Hotel met 241 kamers